Programul Noua Casă 2024 devine operațional! Vor fi stimulate tranzacțiile imobiliare în zona de sud a Capitalei, atât în sectorul 4 cât și în Popești Leordeni

Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii, (FNGCIMM), a anunțat că Programul Noua Casă 2024 a devenit operațional, iar acesta va avea un impact semnificativ asupra pieței imobiliare din zona de sud a României. Alocarea plafonului de garantare de 1 miliard de lei către cele 16 bănci participante în program deschide oportunități noi pentru potențialii beneficiari.

Prin acest program, care păstrează avantajele avansului minim și introduce reduceri substanțiale la comisioanele de administrare și onorariile notariale, Fondul de Garantare urmărește să stimuleze achizițiile imobiliare, în special în segmentul de locuințe noi din zona de sud a țării. Cu prețul maxim al unei locuințe fixat la 140.000 euro și avansuri reduse, se preconizează că cererea pentru astfel de proprietăți va crește semnificativ.

Situația specifică a sectorului 4 al Bucureștiului și a localității Popești-Leordeni, care sunt regiuni cu o ofertă semnificativă de locuințe, va fi profund influențată. Majoritatea locuințelor noi din această zonă se încadrează în plafonul Programului Noua Casă 2024, ceea ce va atrage un număr mai mare de tranzacții imobiliare înregistrate în acest segment. Prin urmare, se anticipează o creștere a activității în piața imobiliară din aceste zone, cu impact direct asupra dezvoltatorilor, agenților imobiliari și a cumpărătorilor.

Având în vedere experiența de succes a programului Prima Casă și rata scăzută de default, este de așteptat ca Programul Noua Casă 2024 să fie primit cu interes pe piața imobiliară, ca și in anii anteriori,și să ofere oportunități de acces la locuințe pentru un număr mai mare de persoane. Informațiile complete despre eligibilitate și documentația necesară sunt disponibile pe site-ul FNGCIMM - Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii.

Care sunt condițiile pentru Programul Noua Casă 2024

În cadrul Programului Noua Casă 2024, prețul maxim al unei locuințe acceptate este de 140.000 de euro. Avansul solicitat pentru locuințele cu un preț de până la 70.000 de euro este de 5%, iar pentru cele cu un preț între 70.001 euro și 140.000 euro este de 15%.

Astfel, avansurile solicitate pentru achiziția unui imobil prin Programul Noua Casă 2024 se traduc în sume specifice:

  • 3.325 euro pentru locuințele cu prețul maxim de 70.000 de euro;
  • 17.850 euro pentru cele cu preț între 70.001 euro și 140.000 euro.


Dobânda aplicată este variabilă și se calculează în funcție de Indicele de Referință pentru Creditele Acordate Consumatorilor (IRCC), la care se adaugă o marjă fixă de aproximativ 2%.

Cine este eligibil să aplice în Programul Noua Casă 2024

Pentru a accesa Programul Noua Casă 2024, trebuie să îndepliniți una dintre următoarele condiții: să nu dețineți în proprietate exclusivă sau împreună cu soțul/soția nicio locuință, indiferent de modul în care a fost achiziționată, sau să dețineți în proprietate cel mult o locuință, cu o suprafață utilă mai mică de 50 mp, care nu a fost cumpărată prin Programul Prima Casă.

Accesând acest program, veți deveni împrumutat în raport cu finanțatorul și va trebui să aveți avansul minim obligatoriu pentru locuința dorită, precum și o sumă blocată într-un depozit colateral ca garanție pentru credit, până la rambursarea integrală a acestuia. Programul nu impune o limită de vârstă și poate fi accesat atât individual, cât și împreună cu partenerul de viață, dacă îndepliniți criteriile de eligibilitate. În cazul în care unul dintre soți a beneficiat anterior de Program, este posibil ca doar acesta să poată accesa creditul Noua Casă, celălalt având doar rolul de garant/co-plătitor. Garantul, care este soț/soție al/a beneficiarului, devine parte semnatară a contractului de garantare și are aceleași drepturi și obligații ca și beneficiarul.

Lista băncilor care sunt înscrise în Programul Prima Casă 2024

Cele 16 bănci ce sunt înscrise în Programul Noua Casă 2024 sunt:: Alpha Bank, BRD-GSG, BCR, Banca Transilvania, CEC Bank, ING Bank, Raiffeisen Bank, Libra Intrnet Bank, OTP Bank, EXIM Banca Românească, Unicredit Bank, Garanti Bank, First Bank, Vista Bank, Intesa Sanpaolo Bank și Techventures Bank – pentru întocmirea dosarului de credit și înaintarea acestuia către FNGCIMM, în vederea obținerii garanției de stat.

Vezi oferta noastră de apartamente ce se încadrează în Programul Noua Casă 2024
programul noua casa 2024

Articol scris de ZonadeSud.ro în 27 Februarie 2024