Piața Unirii: De la târgul de altădată la simbolul modern al Bucureștiului

În inima Bucureștiului, situată la intersecția celor 6 sectoare ale Bucurestiului, deși oficial aparține de sectorul 3, Piața Unirii a cunoscut transformări majore de-a lungul timpului, de la târgurile aglomerate ale secolului trecut la fântânile arteziene spectaculoase care încântă ochii trecătorilor astăzi. Amplasată în apropierea Palatului Parlamentului, Piața Unirii a fost martorul unei evoluții remarcabile.

În urmă cu un secol, Piața Unirii găzduia o serie de hale comerciale și piețe agroalimentare, un fiind un centru important al vieții comerciale și sociale din București. Cu toate acestea, la începutul secolului XX, nevoia de modernizare a centrului orașului a pus sub semnul întrebării existența acestor târguri și tarabe. Astfel, în 1935, a fost organizat un concurs de proiecte pentru reamenajarea și modernizarea zonei, ce a avut ca scop găsirea unui proiect conform căruia „această piață să capete aspectul și amploarea necesare celei mai mari piețe din București și pentru ca Dealul Patriarhiei, (cu tot ce e pe el), să fie pus în valoare”zonei, care a dus la transformarea Pieței Unirii într-un spațiu modern și expansiv.

Proiectul câștigător a fost cel al amenajării Pieței „8 Iunie”, inițiativă ce a implicat desființarea Pieței Bibescu și transformarea ei în straturi verzi și bazine cu fântâni.

Fântânile din Piața Unirii au luat naștere din dorința lui Nicolae Ceaușescu de a modela Bucureștiul în spiritul ideologiei socialiste.

Însă, adevărata schimbare a venit odată cu perioada comunistă, când Nicolae Ceaușescu a impus o reconfigurare radicală a centrului orașului. În urma cutremurului din 1977, s-a găsit prilejul perfect pentru demolarea vechilor clădiri și ridicarea unui ansamblu grandios, cunoscut astăzi sub numele de Centrul Civic. În cadrul acestui proiect, Piața Unirii a fost transformată într-un punct central al noului București socialist, iar fântânile arteziene au fost construite ca simboluri ale puterii și prosperității regimului.

Cu toate acestea, după Revoluția din 1989, fântânile au intrat în paragină, fiind neglijate de autorități pentru mulți ani.

Modernizarea fântânilor din Piața Unirii

Abia în ultima decadă, s-a intervenit pentru renovarea și modernizarea lor,fântânile transformându-se în atracții spectaculoase și tehnologic avansate.

Proiectul de modernizare a fantinilor din Piața Unirii a avut loc în 2018 pe o perioadă de câteva luni, iar investitiţia a fost de 7 milioane de euro, bani plătiţi de compania Apa Nova.

Potrivit municipalităţii, toate echipamentele au fost instalate în bazinele şi structurile deja existente, elementul sculptural central fiind păstrat şi integrat în noul design. Fântâna centrală din Piata Unirii are integrate patru „ecrane de apă” orientate spre cele patru puncte cardinale, menite să creeze o platformă multimedia imensă pentru videoclipuri, dar şi proiecţii laser, dispunerea ecranelor de apă oferind un efect tridimensional unic în Europa. Acum, sistemul monitorizat complet digital permite controlul oricărei unităţi individuale din intregul complex de 44 de fântâni independente dispuse pe o distanţă de 1,4 kilometri, de la Piaţa Alba Iulia până la Piaţa Constituţiei.

Astăzi, fântânile arteziene din Piața Unirii reprezintă un punct de atracție major pentru localnici și turiști, marcând o nouă eră în istoria acestui loc emblematic din București.

Ești interesat de achiziția unui apartament la Piața Unirii?

Fantani Piata Unirii Bucuresti

Articol scris de ZonadeSud.ro în 14 Februarie 2024