Numărul de tranzacții imobiliare în Popești Leordeni a crescut în anul 2023 comparativ cu anul precedent

Numărul de tranzacții imobiliare în Popești-Leordeni înregistrează o creștere semnificativă în ultimul an, conform datelor furnizate de compania de servicii imobiliare iO Partners. Analiza recentă arată că trendul ascendent al tranzacțiilor rezidențiale din județul Ilfov, înregistrat în 2023, a avut un impact pozitiv și asupra Orașului Popești-Leordeni.

Potrivit analizeiiO Partners, numărul tranzacțiilor imobiliare din întreg județul Ilfov a crescut cu 6% în 2023, comparativ cu anul precedent, atingând aproximativ 6.800 de unități. O tendință similară s-a remarcat și în livrările de locuințe, care au atins un vârf de aproape 8.000 de unități atât în 2022, cât și în 2023.

Populația Bucureștiului a scăzut cu aproape 9% între recensămintele din 2011 și 2021, de la 1,88 milioane locuitori la 1,72 milioane, ceea ce înseamnă o scădere de 166.500 locuitori, în timp ce populația județului Ilfov a crescut în același interval cu 37%, de la 389.000 la 543.000 de locuitori, adică cu154,000 de locuitori, aproape compensând scăderea din București. Dacă raportăm numărul de locuințe tranzacționate la mia de locuitori, în București acest indicator a scăzut de la 33,5 tranzacții la mia de locuitori, în 2022, la 28,3, în 2023. În schimb, în Ilfov același indicator a crescut de la 13,2 la mie, în 2022, la 13,8 la mie, în 2023”, arată Andreea Hamza, Senior Director Living iO Partners.

Principalul motiv al creșterii interesului pentru locuințele din Popești-Leordeni și alte localități din Ilfov este reprezentat de prețurile mai accesibile în comparație cu cele din București. Analiza indică o diferență de aproximativ 20-25% între prețurile locuințelor din București și cele din localitățile județului Ilfov. Această discrepanță de prețuri devine un factor decisiv pentru mulți cumpărători, mai ales că diferența nu este reflectată în distanța față de servicii sau locurile de muncă, având în vedere dezvoltarea infrastructurii de transport din zonă.

Îmbunătățirea infrastructurii de transport, inclusiv lucrările de construcție a pasajelor peste centura actuală și extinderea metroului către comuna Berceni și orașul Otopeni, contribuie la reducerea timpului de deplasare între București și Ilfov. Aceste investiții în infrastructură au transformat județul Ilfov într-o opțiune atractivă pentru cei care doresc să beneficieze de beneficiile orașului, fără a suporta costurile ridicate ale locuințelor din București.

Un mare avantaj pentru creșterea numărului de tranzacții imobiliare în Popești Leordeni  și județul Ilfov îl reprezintă faptul că aici majoritatea imobilelor rezidențiale sunt noi, pe când în București, stocul de locuințe este învechit, multe clădiri necesitând lucrări de consolidare sau renovare, ceea ce înseamnă niște costuri foarte ridicate.

Astfel, în contextul creșterii tranzacțiilor imobiliare și a livrărilor de locuințe în județul Ilfov, inclusiv în localitatea Popești-Leordeni, se conturează o tendință favorabilă pentru piața imobiliară din această zonă în anii următori.

apartamente popesti leordeni

Articol scris de ZonadeSud.ro în 27 Februarie 2024