Locuri bântuite din București
Bucureștiul, un oraș bogat în istorie și cultură, ascunde în adâncurile sale numeroase locuri înfricoșătoare, îmbibate de legende și mister. De la vechi clădiri părăsite până la locuri cu aparențe nevinovate, dar cu trecuturi întunecate, Bucureștiul este plin de locuri bântuite care îți pun pielea de găină și îți taie respirația în timp ce pășești pe străzile sale. Iată câteva dintre cele mai cunoscute și înfricoșătoare locuri bântuite din București:
Parcul Bazilescu
Amplasat în Bucureștii Noi, Parcul Bazilescu, cunoscut anterior ca Parcul Nicolae Bălcescu, ascunde o poveste tulburătoare. Conform legendei, liniștea serii este uneori ruptă de o tuse sinistră, atribuită presupusului spirit al lui Bazilescu, decedat în 1938.
Casa Vernescu
Situată pe prestigioasa Calea Victoriei, Casa Vernescu este cunoscută pentru trecutul său întunecat. Considerată și "Hruba lui Scaraoțchi", se spune că aici au avut loc sinucideri tragice ale jucătorilor care și-au pierdut averile la ruletă. Casa este, de asemenea, bântuită de trei fantome, iar atmosfera este întunecată, contribuind și fenomenele inexplicabile, cum ar fi fumul care capătă forme ciudate.
Hotel Cișmigiu
Construit în 1914 și inițial cunoscut sub numele de Hotel Palace, Hotelul Cișmigiu a fost martorul unei tragedii terifiante. Legenda spune că într-un weekend, când studenții erau plecați, hotelul a fost ținta unui atac energetic, iar o studentă a căzut în casa liftului, suferind în chinuri groaznice timp de trei ore înainte de a muri.
Balta Vrăjitoarelor
Situată la o scurtă distanță de București, în inima pădurii Boldu-Crețeasca din Voluntari, Balta Vrăjitoarelor este un loc misterios plin de legende întunecate. Se spune că este locul unde Vlad Țepeș a fost decapitat și unde se petrec fenomene paranormale, precum lipsa fundului bălții și prezenta unor forțe supranaturale.
Școala Centrală București
Școala Centrală de fete este una dintre clădirile din București în jurul căreia circulă o mulțime de legende. Construită la sfârșitul secolului al XIX-lea de arhitectul Ion Mincu, clădirea este considerată bântuită de spirite. Zgomote stranii, adieri reci și mirosuri ciudate au fost raportate de-a lungul timpului, iar existența unor camere secrete și a unui posibil tunel subteran alimentează legendele întunecate care învăluie clădirea.
Casa Diavolului
Casa Diavolului, situată la numărul 19 de pe strada David Praporgescu, este o casă misterioasă înghițită aproape în întregime de iederă. Conform legendei, în perioada interbelică, trei femei au pierit în această locuință. Două au căzut victime crimei, în timp ce a treia și-a pus capăt zilelor prin sinucidere.
Se spune că de atunci, sufletele acestor femei sunt ținute prizoniere în casa bântuită.
Mai mult, există voci care afirmă că în nopțile de lună plină, pe unul dintre pereții casei, apare cifra 666, simbol al Diavolului.
Orfelinatul bântuit de pe Strada Franceză
Orfelinatul bântuit de pe Strada Franceză ascunde o istorie întunecată care continuă să își lase amprenta asupra locului. Situat la numerele 13 și 14, acest loc îngrozitor este cunoscut pentru „sufletele chinuite” care îl populează.
Conform legendelor locale, în această casă bântuită ar trăi nu mai puțin de 203 de spirite ale unor copii. Se spune că aici funcționa un orfelinat condus de Stavrache Hagi-Orman, un individ de o răutate nemăsurată. Copiii aduși aici, provenind din străzile orașului, erau supuși unor tratamente crude, fiind neglijați și lăsați să sufere de foame până la epuizare, iar gazda se distra pe seama durerii lor.
Mulți martori povestesc cum, după miezul nopții, pot auzi încă strigătele disperate ale micuților care imploră apă, strigăte care răsună și acum printre pereții casei, tăind liniștea întunecată a nopții.
Mănăstirea Chiajna
Mănăstirea Chiajna este unul dintre locurile celebre pentru fenomenele paranormale, având o istorie care se întinde încă din secolul al XVII-lea, în timpul domniei lui Alexandru Ipsilanti.
Inițial, mănăstirea, cu ziduri groase, a fost confundată de turci cu o cetate și a fost asaltată de aceștia. De-a lungul timpului, aici și-au găsit adăpostul și bolnavii de ciumă, iar unul dintre cei care și-au găsit sfârșitul a fost Mitropolitul Țării Românești, Cosma Popescu, în 1787.
Legenda spune că, în urma mai multor astfel de evenimente tragice, mănăstirea a fost părăsită, iar clopotul a fost aruncat în apele Dâmboviței, iar locul a fost blestemat și lăsat în ruină.
Conform relatărilor localnicilor, clopotul se aude încă bătând în nopțile cu lună plină, iar unele surse menționează că există înregistrări audio care atestă acest lucru, însă nu au fost luate în considerare.
Majoritatea susțin că aceste evenimente negative au avut loc pentru că pământul și mănăstirea nu au fost sfințite. Legende precum cele legate de Mănăstirea Chiajna au inspirat chiar și realizarea unui scurt metraj de către un grup de studenți.
O altă poveste se referă la un portret al unei fete prea frumoase, săpat în zidul de lângă intrare. Legenda spune că acesta reprezintă pe Ancuța, fiica Doamnei Chiajna (fiica lui Petru Rareș și nepoata lui Ștefan cel Mare), care ar fi fost ucisă la ordinul mamei sale pentru că a îndrăznit să-i sfideze autoritatea și să fugă cu iubitul ei.
Spitalul Poștelor
Spitalul Poștelor, situat în clădirea din spatele Bisericii Stravropoleos, își păstrează încă funcționalitatea. Cunoscut anterior sub denumirea de „Spitalul Poștelor”, acest loc era cunoscut pentru tratarea pacienților cu boli grave, iar se spune că acum mulți ani aici erau aduși oameni pentru a li se fura organele.
Din cauza numărului mare de persoane care și-au găsit sfârșitul în aceste împrejurimi, mulți dintre aceștia având speranțe puternice că vor supraviețui, folclorul locului relatează că o aripă a clădirii a devenit bântuită. În special în nopțile lungi de iarnă, se aud gemete și plânsete sfâșietoare pe străduțele care duc către Teatrul de Comedie.
Palatul Parlamentului
Palatul Parlamentului, cunoscut și sub numele vechi din perioada comunismului de Casa Republicii sau Casa Poporului, nu scapă nici el de legendele urbane și de povestirile despre apariții paranormale. Se spune că fantomele își fac apariția în mod regulat pe coridoarele acestei construcții gigantice, considerată cea mai mare din Europa și a treia cea mai mare clădire administrativă pentru uz civil ca suprafață din lume. Se relatează că aceste entități bântuite rup sigilii, fluieră sau provoacă un țiuit sinistru în sistemele de securitate.
Dincolo de aceste mituri, un punct de plecare pentru aceste povestiri îl constituie munca intensă și riscurile implicate în construcția acestei clădiri uriașe, unde mii de oameni și-au adus contribuția, unii dintre ei plătind cu viața în accidente de muncă.
Personalul care lucrează în tura de noapte la Casa Poporului relatează că aceste apariții fantomatice au început să fie observate cu aproximativ zece ani în urmă. Se spune că una dintre aceste entități este cunoscută sub numele de „Anca”. Conform marturiilor, această apariție este reprezentată de o tânără de 20 de ani, îmbrăcată într-o rochie de vară cu un desen floral, care apare doar în fața personalului în uniformă și pare să ceară ajutor.
Însăşi Anca Petrescu, arhitectul-şef al Casei Poporului, îşi aminteşte de un accident în care o fată ce lucra pe şantier şi-a pierdut viaţa. „S-a dezechilibrat şi s-a prăbuşit de la o înălţime de 16 metri. În total au fost 10-15 accidente mortale, iar de fiecare dată când se întâmpla o tragedie, directorul coordonator era destituit. Am auzit şi eu despre legendele morţilor zidiţi în pereţi, ba chiar la un moment-dat se spunea că Piaţa Constituţiei este pavată cu cadavre ascunse. Aberant! După fiecare accident mortal se făcea o investigaţie militară şi cădeau capete de la nivel înalt pentru asta. Până la urmă era un şantier de stat, imens, era aproape de neevitat să nu se întâmple ceva”, a explicat arhitecta.
Acestea sunt doar câteva dintre locurile bântuite din București care atrag curiozitatea și fascinația celor pasionați de misterele întunecate ale trecutului. Orașul ascunde multe alte secrete și legende, așteptând să fie descoperite de cei curajoși sau de cei care caută senzații tari. Dar trebuie să fii pregătit să te confrunți cu tenebrele dincolo de pragul lor.
Articol scris de ZonadeSud.ro în 15 Februarie 2024