Linia de cale ferată București - Giurgiu urmează să fie deschisă în câteva luni

Secretarul de stat în Ministerul Transporturilor, Irinel Ionel Scrioșteanu, a anunțat luni că montarea ultimului tablier metalic aferent Podului de cale ferată București - Giurgiu peste râul Argeș, de la Grădiștea, este în curs de finalizare. Acest eveniment marchează un pas important spre redeschiderea circulației pe prima linie de cale ferată din România.

Acesta, într-o postare pe pagina de facebook a anunțat care este stadiul actual al lucrărilor și ce lucrări au fost efectuate sau urmează să fie finalizate:

"𝗦𝗲 𝗺𝗼𝗻𝘁𝗲𝗮𝘇𝗮 𝘂𝗹𝘁𝗶𝗺𝘂𝗹 𝘁𝗮𝗯𝗹𝗶𝗲𝗿 𝗺𝗲𝘁𝗮𝗹𝗶𝗰 𝗮𝗳𝗲𝗿𝗲𝗻𝘁 𝗣𝗼𝗱𝘂𝗹𝘂𝗶 𝗖𝗙 𝗽𝗲𝘀𝘁𝗲 𝗿𝗮𝘂𝗹 𝗔𝗿𝗴𝗲𝘀 𝗱𝗲 𝗹𝗮 𝗚𝗿𝗮𝗱𝗶𝘀𝘁𝗲𝗮
Pe șantierul 𝗽𝗼𝗱𝘂𝗹𝘂𝗶 𝗱𝗲 𝗰𝗮𝗹𝗲 𝗳𝗲𝗿𝗮𝘁𝗮 𝗽𝗲𝘀𝘁𝗲 𝗿𝗮𝘂𝗹 𝗔𝗿𝗴𝗲𝘀 𝗱𝗲 𝗹𝗮 𝗚𝗿𝗮𝗱𝗶𝘀𝘁𝗲𝗮, parte din prima cale ferată a României (dată în circulație în 1869) București - Giurgiu, lucrările se află în faza finală:
✅️ a început montarea ultimului tablier metalic al acestui nou pod, care îl înlocuiește pe cel vechi, prăbușit în urma inundațiilor în 2005
✅️ în total, au fost 5 elemente de tablierului metalic, care cântăresc aproximativ 280 tone fiecare
✅️ la construcția căii ferate de pe pod și viaduct s-a folosit "slab track" - o soluție care simplifică execuția suprastructurii căii ferate, folosită pentru prima dată în România
✅️ lungimea totală a podului și viaductului peste Argeș este de 1384 metri, dintre care podul are 136 metri
Redeschiderea acestei linii feroviare va avea loc în câteva luni și va contribui și la introducerea trenurilor metropolitane pentru comunitățile din sudul Bucureștiului și arealul județelor Giurgiu și Ilfov.
Acest proiect de reabilitare și reconstruire a podului peste Argeș a constituit una dintre prioritățile noastre, încă din 2020 de când am deblocat acest proiect, iar apoi, în luna decembrie a aceluiași an, am semnat contractul de proiectare și execuție. Îi mulțumesc colegului meu secretar de stat, Ionuț Savoiu, pentru buna coordonare, dar și autorităților locale din Ilfov și Giurgiu pentru susținere!" a declarat Irinel Ionel Scrioșteanu, Secretar de stat în Ministerul Transporturilor.

Podul de cale ferată peste râul Argeș face parte din prima linie de cale ferată din România, care a fost inaugurată în anul 1869, conectând Bucureștiul cu Giurgiu. Lucrările de modernizare se află acum în faza finală, iar estimările indică faptul că circulația va fi redeschisă în câteva luni.

Redeschiderea acestei linii feroviare va aduce beneficii semnificative pentru comunitățile din sudul Bucureștiului și din județele Giurgiu și Ilfov. În plus, va facilita introducerea trenurilor metropolitane, contribuind astfel la îmbunătățirea accesului la transportul public pentru locuitorii din aceste zone.

Această evoluție este salutată ca un pas major în îmbunătățirea infrastructurii de transport feroviar din sudul țării și va contribui la reducerea congestiei rutiere și a poluării în regiune. Redeschiderea Poduluide cale ferată București - Giurgiu peste râul Argeș reprezintă un semn de speranță pentru viitorul transportului feroviar în România și pentru dezvoltarea economică și socială a regiunii.

Articol scris de ZonadeSud.ro în 12 Februarie 2024