Legea agenților imobiliari din România va aduce lumină în această breaslă

La nivelul Senatului, un nou proiect legislativ a fost introdus pe ordinea de zi, marcând un pas important în transformarea și consolidarea statutului agenților imobiliari din România. Scopul acestui proiect este de a eradica practicile ilegale și de a institui criterii clare de profesionalism și expertiză în domeniul imobiliar, atât prin pregătirea adecvată în acest domeniu, cât și prin experiența practică în teren.

Este demn de remarcat că acest proiect vine după o așteptare de 30 de ani a specialiștilor din domeniu, fiind considerat un pas esențial pentru reglementarea și modernizarea sectorului imobiliar din România.

Legea va institui norme și reglementări pentru practicarea profesiei de intermediar imobiliar, care poate fi desfășurată atât de către persoane fizice (sub denumirea de agent imobiliar), cât și de către persoane juridice (sub denumirea de agenție imobiliară). Aceasta va clarifica și defini activitățile specifice intermediarului imobiliar și va stabili rolul acestuia în procesul unei tranzacții imobiliare.

samsari_Imobiliari

Conform proiectului, instituția Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) va fi învestită cu noi atribuții de control asupra agenților și brokerilor imobiliari din țară. Una dintre principalele modificări propuse în 2024 este introducerea Registru Electronic Național al Intermediarilor Imobiliari (RENII), care va servi drept instrument public de control, înregistrând toți agenții imobiliari din România.

Unele dintre cele mai importante aspecte care se vor reglementa cu ajutorul legi agenților imobiliari sunt:

  • Definirea activităților profesionale specifice intermediarului imobiliar, precum și a rolurilor pe care acesta le poate avea în cadrul unei tranzacții imobiliare (intermediar exclusiv sau intermediar de tranzacție)
  • Condiționarea accesului în profesie de efectuarea unui curs de formare profesională inițială cu o durată 180 de ore, dintre care cel puțin 60 de ore de practică, precum și condiționarea reatestării agenților imobiliari la un interval de 3 ani de efectuarea formării profesionale continue;
  • Obligativitatea asigurării de răspundere civilă profesională a intermediarilor imobiliari;
  • Înființarea Registrului Electronic Național al Intermediarilor Imobiliari (RENII), ca mijloc transparent de evidență în care toți agenții imobiliari sunt obligați să se înscrie pentru a putea profesa

Prin intermediul acestui registru, agenții imobiliari vor fi supuși unui control riguros, verificându-se existența și autenticitatea contractelor, iar nerespectarea regulilor va fi sancționată cu amenzi de până la 30.000 de lei. ANCPI va avea autoritatea de a suspenda imediat activitatea agenților în cazul identificării unor nereguli.

Această inițiativă legislativă este salutată ca fiind necesară și binevenită de către majoritatea organizațiilor care reprezintă interesele agenților imobiliari din România, cum ar fi APAIR, CEIR sau ABI. Aceste organizații subliniază importanța unui cadru normativ clar și coerent pentru practicanții din domeniul imobiliar, care va asigura beneficii și protecție pentru agenții imobiliari, dar și pentru clienții lor.

"Legea agentului imobiliar va aduce lumină în această breaslă. Din motive care îmi scapă, acest domeniu, în integralitatea sa, a fost lăsat nelegiferat sau navigând după legi care aveau o legătură indirectă cu piața imobiliare/ construcții. Aceasta a permis să se întâmple nedreptăți fără seamăn, ștampilă care este încă prezentă în memoria colectivă. De multe ori, bucuria achiziționării unui imobil este parțial umbrit de teamă, iar aceasta pornește evident din izvoarele de ilegalități pe care piața imobiliară le-a avut de-a lungul acestor 30 de ani.
Compania Premier a crescut generații întregi de agenți imobiliari, longevitatea sa datorându-se probabil faptului că a avut o singură axă directoare: o moralitate imobiliară autoimpusă", a declarat Giulio Angheloiu - fondatorul Premier

În concluzie, modernizarea și reglementarea sectorului imobiliar prin intermediul acestei legi a agentului imobiliar reprezintă un pas esențial pentru crearea unei piețe imobiliare transparente și profesioniste în România, beneficiind atât agenții imobiliari, cât și clienții lor.

Despre compania PREMIER Imobiliare

Compania Premier Imobiliare a fost infiintata in anul 1994, de atunci dezvoltandu-se constant cu aceeasi dedicare ce a condus la fundamentarea sa in sectorul imobiliar din Romania. Premier Imobiliare se numara printre putinele entitati imobiliare din tara care se dedica promovarii unui stil de viata prin prisma edificiilor pe care le promovează si tranzactioneaza, propunand doar solutii eligibile cu nevoile si aspiratiile fiecarui potential cumparator. Identitatea companiei este strans legata de atribute ale profesionalismului si transparentei, aspecte care alcatuiesc amprenta pe care Premier o graveaza in fiecare 'deal' incheiat cu succes.

Premier Imobiliare isi propune sa faciliteze o experienta de viata pentru fiecare persoana interesata de imobilele pe care compania le tranzactioneaza, privind dincolo de pretul sau amplasamentul acestora. Spre deosebire de agentiile concurente, Premier se axeaza pe necesitatea unui confort personal al cumparatorului, astfel ca ceea ce primeaza in fata oricarui alt beneficiu este satisfactia deplina a cumparatorului tradusa in termeni de proximitate, atmosfera, conditii si vibe-ul locuitorilor din zona de Sud a capitalei.

Desi piata imobiliara se raporteaza la cel mai bun pret de vanzare, acest principiu nu este unul universal – valabil si pentru Premier Imobiliare, compania propunandu-si sa ofere, inainte de toate, oferte tangibile potentialilor cumparatori, nu doar mirajul unei achizitii. Din acest motiv, compania isi indreapta un capital semnificativ de atentie asupra contextului financiar resimtit de fiecare cumparator, plasand sugestii pertinente si relevante in mod optim.

Ca amprente ale reputatiei companiei Premier Imobiliare primeaza unicitatea si profesionalismul desavarsit. Drept urmare, Premier Imobiliare este numarul 1 in Zona de Sud, avand in custodie edificii proiectate prin optica unui stil de viata eficient si modern.

Viziunea companiei Premier Imobiliare

Premier Imobiliare tranzactioneaza asteptari si proiectii ale unui stil de viata adaptat cerintelor actuale, astfel ca la baza fiecarui tranzacții se afla obiectivul central al satisfactiei clientilor nostri. In ochii lor, ceea ce in real estate numim locatii sunt, de fapt, camine fericite, confortabile si moderne, lucru pentru care personalul agenției se simte onorat sa contribuie prin pricepere si profesionalism.

Viziunea companiei Premier Imobiliare rezida dintr-o puternica empatie fata de necesitatea unui confort sporit. La baza acestei viziuni s-au asezat cu atentie valori importantez de care se tine cont atunci cand se tratează asteptarile unui potential client, fidelizandu-i satisfactia inainte de primirea unui raspuns afirmativ din partea sa.

Personalul companiei este interesat în a oferi un spatiu locativ prielnic convietuirii cuplurilor tinere, iar designul apartamentelor stimuleaza concretizarea acestei asteptari. 

Misiunea Premier Imobiliare

Toți membrii considera ca au misiunea de a contribui la indeplinirea unui vis, acela de a facilita achizitionarea un spatiu locativ investit cu titulatura unui camin cald si primitor. Totusi, misiunea companiei Premier Imobiliare se bifurca in doua directii principale.

Prima directie este de a indrepta asteptarile proiectate de clientii nostri asupra unui apartament amplasat intr-o zona dezvoltata, ofertanta si primitoare, unde pot incepe o noua viata incurajati de avantajele noilor cartiere modern amenajate.

A doua directie vizeaza lansarea celor mai avantajoase preturi pentru apartamentele ce fac parte din portofoliul Premier, acoperimd cererile in conformitate cu dorintele potentialilor clienti.
Misiunea companiei Premier Imobiliare constituie combustibilul functionarii sale intr-o piata competitiva, cu obligatia de a oferi cele mai bune sugestii de achizitie persoanelor interesate de un apartament din Zona de Sud. Acesta fiind un raspuns al increderii investite in compania imobiliara a Zonei de Sud.

Valorile companiei Premier Imobiliare

Atat viziunea, cat si misiunea companiei Premier Imobiliare sunt axate pe valori puternic inradacinate in practicile de business si traditia de peste 30 de ani. Toate acestea sunt constituite pe baza unor atribute precum seriozitatea, profesionalismul si dedicarea, toate implicate in tranzactiile de succes, culminand cu o empatie superioara fata de asteptarile fiecarui potential client.
De asemenea, Premier Imobiliare nu ar face performanta in acest business competitiv in absenta unei echipe care instiga prin propria sa determinare perfectionismul practicilor de calitate. Și ale unei "academii" care a produs permanent agenți imobiliari la cele mai inalte standarde. Valorile sale sunt impartasite de oamenii care lucreaza alaturi de Premier, de la managerii experimentati, ce sunt alaturi de companie de mai bine de 30 de ani si pana la agentii imobiliari care tranzactioneaza si continua sa invete.

Spectrul valorilor alese de Premier Imobiliare pentru a-i conditiona activitatea este extins in directia beneficiului experimentat de potentialii clienti. Dincolo de ideea ce transparenta si claritatea procedurilor tranzactionale, Premier doreste initierea unui dialog concis si cuprinzator cu potentiali parteneri, comunicarea fiind o piesa importanta a parteneriatelor pe termen lung pe care le dezvolta de mai bine de 30 de ani.

Articol scris de ZonadeSud.ro in 13 Martie 2024