Fântâni arteziene de milioane de euro în sectorul 3

Mai multe fântâni arteziene au fost montate pe luciul apei din Parcul Alexandru Ioan Cuza și urmează să fie inaugurate cât de curând, anunță primarul Sectorului 3, Robert Negoiță. Acesta a declarat că fântânile au un dublu rol – de a aerisi apa stătută și de a oferi bucureștenilor un prilej de distracție, datorită spectacolului cu apă, lumini și muzică inclus.

"Începe să arate aşa cum trebuie, acum se fac probele, în cel mai scurt timp va fi funcţională. Şi nu doar că aerează apa şi e foarte utilă pentru lac, pentru apă… şi pentru noi cei care o vedem că va să fie aici cu program, cu muzică, cu lumini, cu un aspect frumos, să ne ajute, să ne invite să ieşim seara în parc." a declarat primarul Sectorului 3, Robert Negoiță.

Fântânile fac parte dintr-un pachet de investiții votat în primăvara lui 2023, în valoare de 6,2 milioane de euro. Cele din Parcul IOR au costat 4 milioane de euro, iar cele din Parcul Teilor, 2 milioane de euro. Proiectul a fost finanțat cu fonduri europene, conform declarațiilor primarului.

Opiniile cetățenilor Sectorului 3 sunt împărțite. În timp ce unii salută inițiativa, considerând-o o îmbunătățire estetică și funcțională a parcurilor, alții critică investiția considerând-o exorbitantă.

Fântânile arteziene din Parcul Alexandru Ioan Cuza, amplasate între Podul Liviu Rebreanu și Insula Pensionarilor, sunt cele mai scumpe, având un cost de 4 milioane de euro. Acestea includ patru platforme plutitoare din oțel inoxidabil, echipate cu nouă tipuri de jocuri de apă: umbrelă de apă, parabolice perimetrale, jet de apă cu aer comprimat, jet pivotant pe o axă, jet pivotant pe două axe, jet înalt, gol pe interior, jet multiform și jet pulverizare apă. Sistemul va fi coordonat de un soft specializat care va sincroniza luminile, muzica și jeturile de apă.

A doua fântână, mai mică și mai puțin costisitoare, urmează să fie amenajată în Parcul Teilor de pe strada Brățării, având un buget de 2 milioane de euro.

Comparativ, modernizarea celor 44 de fântâni arteziene multimedia de la Unirii, care se întind pe 1,4 kilometri, a costat 7 milioane de euro. Fântânile din Sectorul 3 vor include nouă jocuri de apă, cu jeturi sincronizate pe fundal muzical.

Proiectul, inițiat de primarul Negoiță și aprobat de consilieri în mai 2023, promite să aducă un plus de spectaculozitate și utilitate parcurilor din Sectorul 3, atrăgând atât laude, cât și critici din partea locuitorilor.

fantani arteziene sector 3

Articol scris de ZonadeSud.ro in 29 Mai 2024