Cartierul Berceni din sectorul 4 este cel mai sigur cartier din București în cazul unui cutremur. Vezi harta celor mai sigure sau mai riscante zone din București

Bucureștiul se află într-o situație geologică delicată, fiind construit pe o structură fragilă care amplifică efectele seismelor. Conform hărților de microzonare seismică, un cutremur cu magnitudinea de 7 grade în zona Vrancea poate ajunge să atingă magnitudini de 8 și chiar 8,6 grade în București, intensificând gravitatea dezastrului.

Cele mai riscante zone din capitală

Zonele cele mai expuse sunt cele din nord, vest, sud-vest și est. Cu toate acestea, în mod surprinzător, zona sudică, în special cartierul Berceni, este considerată mai sigură din punct de vedere seismic.

Cartierul Berceni din sectorul 4 este cel mai sigur cartier din București în cazul unui cutremur

Deși zona de sud este geologic mai slabă, Berceniul beneficiază de o protecție mai bună împotriva seismelor. Această aparentă contradicție este explicată de existența unei imense structuri de beton sub Parcul Tineretului. Această structură sub formă de potcoavă se întinde de la Palatul Copiilor până sub Sala Polivalentă și Cimitirul Bellu, acționând ca un adăpost în caz de calamitate. Construit în anii '60, acest adăpost subteran poate găzdui până la 20.000 de persoane și atenuează undele seismice, oferind astfel o protecție sporită zonei Berceni în caz de cutremur.

Subliniind importanța acestei structuri de beton, reprezentanți din Primăria Capitalei au dezvăluit că aceasta reprezintă cel mai mare adăpost pregătit pentru situații de forță majoră în timp de război sau calamitate. Cu șase etaje sub nivelul solului, adăpostul este un exemplu al ingineriei solide și oferă o protecție semnificativă împotriva impactului seismelor în zona Berceni.

Vezi cele mai bune oferte de apartamente noi în cartierul Berceni, cel mai sigur cartier din punct de vedere seismic din capitală

Sursa foto: riscseismic.ro

harta zone seismice bucuresti

Articol scris de ZonadeSud.ro în 6 Martie 2024