Rezultatele cautarii tale

Ferestrele rotunde

Postat de Valentin Pop pe 30 martie 2016
| 0

În istoria arhitecturii ferestrele rotunde își au originea în luminatoarele domurilor construite de romani. Odată cu descoperirea și folosirea betonului de către romani și utilizarea lui pentru ridicarea cupolelor, luminatoarele rotunde aveau rolul de ventilație și de asigurare a luminii naturale. De atunci, respectiv din anul 125 d.Hr, când este datat Panteonul din Roma, ferestrele circulare au fost prezente pe fațadele clădirilor în stil romantic (anii 900-1100) din spațiul Italiei și Germaniei, ca mai târziu, între 1200 și 1500, stilul gotic să fie definit și prin prezența rozetelor pe fațadele somptuoaselor biserici. Aceste rozete bogat ornamentate și cu vitralii aveau și un scop simbolic, dar mici ferestre rotunde au început să fie creionate și pe fațadele clădirilor laice (Palatul Dogilor din Veneția 1424).

Renașterea cuprinde și ea ferestrele rotunde, și mai puțin ornamentate, dar impunătoare, în acest sens fiind elocventă Catedrala din Florența a cărei cupolă concepută de Filippo Brunelleschi, ridicată între 1420-1436, a fost mult timp un reper de virtozitate arhitectonică. În perioada barocului și a roccocoului, adică între anii 1550-1790, ferestrele rotunde devin ușor ovale, iar noile tehnologii permit configurarea lor în special în noile cupole cu învelitoare metalică. În epoca victoriană 1837- 1900 ferestrele rotunde de mici dimensiuni apar pe fațadele locuințelor în spațiul anglofonilor, inclusiv în clădirile ridicate în colonii, ca mai apoi ele să fie reinterpretate în Art Noveau (1890-1910) sub forme ovale și din nou ornamentate cu vitralii, dar să-și piardă farmecul odată cu reconstrucția orașelor după Primul Război Mondial și puternica industrializare de după al Doilea Război Mondial. Ele erau asociate doar cu navele sau submarinele, deci ca ferestre specializate, cunoscutele hublouri.

Dar ce se întâmplă azi cu ferestrele rotunde? Arhitecții par să recurgă din nou la ele pentru a aduce un element de spectacol mai ales acolo unde fațadele sunt simple sau dominate de forme rectangulare. Tehnologiile actuale permit realizarea unor astfel de ferestre, dar acum au crescut și provocările. De ce? Pentru că aceste ferestre trebuie să îndeplinească nu doar rolul de asigura lumina naturală sau de a satisface o cerință sau așteptare estetică, ci și de-a avea aceleași caracteristici tehnice precum tâmplăria termoziolantă. Din acest considerent ele sunt soluții costisitoare, dar e adevărat că spectaculozitatea lor crește. Fie că sunt prezente în spațiile de băie, dormitoare, mansarde sau în zona intrării în casă, ferestrele rotunde ne smulg exclamațiile mirării.

Lasa un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi publicata.

  • Cauta proprietate

    0 € si 300.000 €